A bábozás pozitív hatásai gyerekkorban

A mesélés egy egészen új dimenzióját nyitja meg a bábozás. Amilyen egyszerűnek tűnik a játék, olyan hasznos eszköznek bizonyul a gyerekek fejlesztésében, miközben vidám elfoglaltságot nyújt számukra. Nézzük, miért jó, ha beszerzel néhány bábfigurát otthonra!

A bábjáték szerepe az okostelefonok és tabletek világában talán elsőre jelentéktelennek tűnhet laikus szemmel, ám a pedagógusok és a gyermekpszichológusok egyetértenek abban, hogy számos érv szól amellett, hogy időnként bábozz a gyermekeddel. Lássuk, milyen pozitív hozadékai vannak a bábjátéknak!

  • Fejleszti és tudatosítja a kommunikációt. A bábozás arra ösztönzi a kicsit, hogy beszéljen, ami főleg akkor tud látványos lenni, ha a gyerkőc visszahúzódó és csendes személyiség, aki egyébként nem meri kinyilvánítani az érzéseit, azonban egy báb mögé bújva szívesebben hallatja a hangját. Ezenkívül a játék megtanítja a csöppséget a gesztikulálásra, a hangutánzás fortélyára, a testbeszédre, és akár idegen nyelv tanulásához is jó segédeszköz lehet.
  • Segíti a kéz és a szem koordinációját, finomítja a kézmozdulatokat.
  • Fejleszti a képzeletet. A bábokkal rengeteg történetet lehet elmesélni, akár az esti mesékhez is előkaphatjuk őket. A történeteket pedig a végtelenségig alakíthatjuk, a gyermekek maguk is szabadon, kedvükre szőhetik a mese fonalát.
  • Fejleszti a beszédkészséget. Az önálló történetmesélés és a bábokkal való játék önfeledt tevékenység, mely által gazdagabbá válhat a gyermek szókincse. Amennyiben versikékkel, mondókákkal és dalokkal színesítitek a történeteket, a kicsik ritmusérzéke is fejlődik.
  • Oldja a frusztrációt. A kisgyerekekben az új tapasztalatok, traumák vagy a még ismeretlen érzések, amikkel nem tudnak mit kezdeni, feszültséget okoznak. Ennek a feloldásában segíthet a rendszeres bábozás, ugyanis egy báb segítségével újraélheti a problémát jelentő szituációkat, és így könnyebben feldolgozhatja őket. Szülőként azt javasoljuk, hogy figyelj arra, hogyan játszik a gyermeked, mert a játékából sok olyan dolgot tudhatsz meg, amiket magától nem mondana el, vagy talán nem is tudna kifejezni.
  • Az indulatoktól is könnyebben megszabadul, ha azt bábozással vezetheti le.
  • Remek alkalom arra, hogy minőségi időt töltsetek együtt.